Wiedza

Trzeba nauczyć się tworzenia swego jadłospisu w taki sposób, aby były w nim zawarte wszystkie  potrzebne rodzaje składników odżywczych – wysokiej jakości, w odpowiedniej ilości i przyrządzone w sposób pozwalający na zachowanie wartości odżywczej. Będziesz potrzebować pewnej dozy dyscypliny, a także nieco gotowania, przygotowań i...

Żywność będąca bogatym źródłem węglowodanów powinna wchodzić w skład posiłków popołudniowych i wieczornych tylko w ograniczonej ilości –w jadłospisie powinna znaleźć się w ramach posiłków przedpołudniowych i obiadu. Wyjątek stanowią dni, w których uprawiasz intensywnie sport – w tym przypadku możesz nieco zwiększyć ilość węglowodanów...

Sukces w odchudzaniu nie jest cudem, ale wynikiem stosowania prostych praw zachowania energii – należy przyjąć mniej energii, niż jej wydajemy. Po skorygowaniu i „ozdrowieniu“ Twojej dotychczasowej diety redukcja wagi nie powinna stanowić problemu....

Ważne jest przestrzeganie zasady regularnych posiłków. Dzięki temu organizm przyzwyczai się do regularnych „dostaw” kalorii i substancji odżywczych i nie będzie bronił się przed spalaniem zapasów tłuszczu. Nieregularne odżywianie lub podjadanie między posiłkami nie pomaga w odchudzaniu....