Biała fasola w sosie pomidorowym

Biała fasola w sosie pomidorowym

Jest to danie obiadowe. Fasolka po bret.. -wróć! po fitońsku jest uwielbiana szczególnie przez osoby ceniące ciekawe smaki. Doskonały przykład jak dobrze może smakować potrawa bez dodatku mięsa.

Spokojnie można ją przygotować w 2 porcjach na 2 dni. Można wziąć też ze sobą do naczynia termicznego i zjeść gdzieś w drodze.

Składniki

  • szklanka fasoli jaś
  • 100 g chorizo
  • 2 cebule
  • 2 pomidory
  • seler naciowy (około 3-4 gałązek)
  • passata pomidorowa
  • majeranek
  • listki laurowe
  • 2 ząbki czosnku
  • sól, pieprz
  • olej z pestek winogron

Sposób przygotowania

  1. fasolę wrzucić do garnka, zalać wodą i odstawić na noc
  2. następnego dnia, gdy fasola podwoi swoją objętość, przelać wodą i ugotować
  3. dodać 3 listki laurowe na rozgrzany olej wrzucić pokrojoną w kostkę cebulę i zeszklić
  4. kiełbasę pokroić w plastry, wrzucić do cebulki i przesmażyć
  5. pomidory spażyć gorącą wodą, obrać ze skóry i drobno pokroić, seler pokroić
  6. gdy fasola będzie miękka dodać przesmażoną cebulę, kiełbasę i pomidory, seler.
  7. doprawić solą, pieprzem, dodać pasattę, majeranek i czosnek

Może Cię też zainteresować

  • Naprawdę polecam to danie każdemu głodomorowi i każdej głodomorce. Być może to psychologiczna podstawa, bo cały czas wydaje nam się, że to „pełnoprawne” danie. Jego obłędny zapach ani wygląd nie zdradza tego iż to 100% zdrowa i dietetyczna strawa....

  • Pożywne śniadanie fit/superfood - płatki owsiane ze suszonymi śliwkami, zalane jogurtem z kostką gorzkiej czekolady. Dla ozdoby kilka plastrów truskawek. Taka mała miseczka wystarczy aby się naprawdę najeść. Nie jest to mdłe smakuje jak deser....

  • Naprawdę polecam to danie każdemu głodomorowi i każdej głodomorce. Być może to psychologiczna podstawa, bo cały czas wydaje nam się, że to „pełnoprawne” danie. Jego obłędny zapach ani wygląd nie zdradza tego iż to 100% zdrowa i dietetyczna strawa....

  • Naprawdę polecam to danie każdemu głodomorowi i każdej głodomorce. Być może to psychologiczna podstawa, bo cały czas wydaje nam się, że to „pełnoprawne” danie. Jego obłędny zapach ani wygląd nie zdradza tego iż to 100% zdrowa i dietetyczna strawa....