
22 lut Fit Tort Chia – legalne słodycze
Ten tort jest bezglutenowy, bez laktozy, bezcukrowy. Pyszny, lekki, z delikatną nutką kokosa która świetnie komponuje się ze słodyczą truskawek i borówek. Główny składnik to nasiona szałwii hiszpańskie chia – niepozorne nasionka kryjące w sobie potężną leczniczą moc i dawkę energii, która wzmacnia i odżywia organizm. Są niezwykle pożywne i zapewniają nieocenione korzyści zdrowotne.
Nasiona Chia – stanowią obfite źródło kwasów tłuszczowych Omega 3 i Omega 6 w optymalnych proporcjach są również źródłem witamin, minerałów i przeciwutleniaczy.
- szklanka orzechów, w moim przepisie zastosowałam orzech włoski, ziarna słonecznika i migdały
- szklanka suszonych owoców, ja zastosowałam suszone gruszki, żurawinę, śliwki, daktyle
Środek
- puszka mleka kokosowego BIO
- 3 szklanki mleka roślinnego, w moim przepisie mleko sojowe
- 10 łyżek nasion chia
- 3 łyżki ksylitolu
- ½ laski wanili
- 3 łyżeczki agaru
- -szczypta soli
- 2 łyżki cytryny
Truskawkowa galaretka
- 300-400 g mrożonych owoców , ja zastosowałam truskawki i borówki
- ½ szklanki wody
- 2 łyżeczki agaru
- 1 łyżka ksylitolu
- Zaczynamy od przygotowania spodu. Suszone owoce zalewamy gorącą wodą na pół godziny.
- Orzechy wrzucamy do malaksera aby je rozdrobnić.
- Suszone owoce odsączamy i wrzucamy do malaksera. Uzyskaną masę orzechowo-owocową, kładziemy na spód tortownicy i wkładamy do lodówki.
- Przygotowujemy masę chia. Mleko umieszczamy w garnku i podgrzewamy. Dodajemy chia, wanilię, cytrynę, szczyptę soli, agar, mieszamy trzepaczką. Odstawiamy na 15 minut. Masę wylewamy na spód tortownicy i wkładamy na całą noc do lodówki.
- Ostatnim etapem jest przygotowanie galaretki. Owoce i wodę umieszczamy w garnku. Podgrzewamy i blendujemy na gładką masę. Dodajemy odrobinę ksylitolu i 2 łyżeczki agaru. Dokładnie mieszamy. Ostudzone wylewamy na masę ciasta. Odstawiamy do lodówki.
Może Cię też zainteresować
-
Zapiekanka z kaszy pęczak z warzywami
Naprawdę polecam to danie każdemu głodomorowi i każdej głodomorce. Być może to psychologiczna podstawa, bo cały czas wydaje nam się, że to „pełnoprawne” danie. Jego obłędny zapach ani wygląd nie zdradza tego iż to 100% zdrowa i dietetyczna strawa....
12 lutego, 2017 No comment -
Pożywne śniadanie fit/superfood
Pożywne śniadanie fit/superfood - płatki owsiane ze suszonymi śliwkami, zalane jogurtem z kostką gorzkiej czekolady. Dla ozdoby kilka plastrów truskawek. Taka mała miseczka wystarczy aby się naprawdę najeść. Nie jest to mdłe smakuje jak deser....
15 lutego, 2017 No comment -
Biała fasola w sosie pomidorowym
Naprawdę polecam to danie każdemu głodomorowi i każdej głodomorce. Być może to psychologiczna podstawa, bo cały czas wydaje nam się, że to „pełnoprawne” danie. Jego obłędny zapach ani wygląd nie zdradza tego iż to 100% zdrowa i dietetyczna strawa....
17 lutego, 2017 No comment -
Fit Tort Chia – legalne słodycze
Naprawdę polecam to danie każdemu głodomorowi i każdej głodomorce. Być może to psychologiczna podstawa, bo cały czas wydaje nam się, że to „pełnoprawne” danie. Jego obłędny zapach ani wygląd nie zdradza tego iż to 100% zdrowa i dietetyczna strawa....
22 lutego, 2017 No comment